Унгария поиска ограниченията срещу украинското зърно да останат поне до края на 2023 г.

"Нашият интерес е жътвата в Унгария да може да бъде завършена безопасно", посочи държавният секретар на страната

31.05.2023 | 11:55 Редактор: Михаела Димитрова
Унгария поиска ограниченията срещу украинското зърно да останат поне до края на 2023 г.

Унгария поиска ЕС да удължи ограниченията върху вноса на украински зърнени и маслодайни култури за пет източноевропейски държави поне до края на 2023 г., заяви държавният секретар на министерството на земеделието Жолт Фелдман, предаде Ройтерс.

Фелдман каза пред държавната информационна агенция MTI късно снощи, че Унгария също така е поискала от Брюксел да предостави финансова подкрепа на местните фермери, за да улесни транспортирането на запасите от зърно, останали в местните складове, преди тазгодишната реколта.

"Нашият интерес е жътвата в Унгария да може да бъде завършена безопасно и унгарските фермери да могат да продават продукцията си", посочи Фелдман след среща на министрите на земеделието от ЕС в Брюксел.

На 2 май ЕС наложи ограничения до 5 юни върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, след като тези източноевропейски държави се оплакаха, че по-евтиното украинско зърно прави местното производство нерентабилно, припомни БНР.

Европейската комисия отбеляза, че през този период украинската пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе могат да бъдат продавани на всяка друга страна в 27-членния блок.

По-рано ЕС либерализира целия внос от Украйна, за да подпомогне усилията на Киев да отблъсне инвазията на Русия. Петте държави се превърнаха в транзитни пътища за украинско зърно, което не можеше да бъде изнесено през черноморските пристанища заради войната.

ЕК посочи още, че може да удължи ограниченията за внос на зърно и след 5 юни, ако извънредните условия продължат.

Снимка: Bloomberg.com

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа