САЩ към Косово: Изгасете огъня! Няма да сме търпеливи

"Ситуацията е спешна", каза американският посланик в Прищина

30.05.2023 | 22:15 Редактор: Вяра Димова
САЩ към Косово: Изгасете огъня! Няма да сме търпеливи

Съединените щати няма да проявят особено търпение в очакване правителството на Косово да предприеме действия за деескалация на ситуацията на север.

"Смятаме, че това е много спешна ситуация. Сравнението, които направих, е, че къщата ви гори. Трябва да изгасите огъня", заяви американският посланик в Прищина Джефри Ховениър пред представители на косовски медии във връзка с изострената обстановка в северната част на страната.

Най-малко петима души бяха задържани по време на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи сърби в северните общини на Косово. Сред ранените има войници от унгарския и италианския контигенти, пише БГНЕС.

Напрежението се покачи, след като в понеделник сърбите се опитаха да влязат в кметството на Звечан, но бяха отблъснати, а косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Миротворците на НАТО се опитаха да отделят протестиращите от полицията, но по-късно започнаха да разпръскват тълпата, използвайки щитове и палки. Протестиращите отговориха, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли "Молотов" по войниците.

В резултат ескалацията НАТО съобщи, че изпраща допълнителни сили в Косово.

Снимка: БГНЕС