Напрежението в Косово ескалира, ранени са над 30 натовски войници и 52-ма сърби

Александър Вучич обвини косовските власти и специални части

30.05.2023 | 14:05 Редактор: Вяра Димова

Напрежението в Северно Косово ескалира до тежки сблъсъци. Ранени са над 30 войници от натовските сили за стабилизиране на Косово. Пострадали са и 52-ама сърби. До стълкновенията се стигна, след като специалните части на косовската полиция блокираха сградите на общинските администрации. Там трябваше да встъпят в длъжност албански кметове, избрани на местни избори, бойкотирани от сръбското население.

Протестиращите сърби упорито се противопоставяха на преминаването на косовските автомобили, на което войниците са отговорили със сълзотворен газ и шокови бомби, за да защитят косовските полицаи.

Сърбите отвърнали с камъни, бутилки и други предмети. Унгарски медии съобщиха, че сред ранените войници от НАТО са 20 унгарци. От военното министерство в Рим информираха за 14 пострадали италианци.

Българското министерство на отбраната подчерта, че няма пострадали български военнослужещи от националния контингент, който участва с до 35 души в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Няма и установени преки заплахи за тях.

Насилието предизвика бурни политически реакции, както в Прищина, така и в Белград. В извънредно обръщение снощи президентът на Сърбия Александър Вучич обвини за напрежението косовските власти и специални части. 

"Комендантът на "КейФОР" за регион Изток е казал, че разбира сръбските искания и ще ги предаде на съответните органи. След това "КейФОР" поставя условие сърбите да пропуснат два военни автомобила на косовската специална полиция зад кордона на "КейФОР", който е по-близо до общината, защото техните албански полицаи ужасно се страхуват от присъстващите сърби, въпреки че самите сърби са обградени плътно от полицаите и от "КейФОР", каза Вучич.

Сръбският президент призова международната общност да вразуми навреме "своето дете", премиера на Косово Албин Курти. В Прищина обвиняват за напрежението сръбски нелегални структури и президента Вучич, който влияе за дестабилизирането на Северно Косово.  

Президентът Вьоса Османи поиска извършителите на посегателствата над журналисти, полицейски служители и военни от НАТО да бъдат изправени пред правосъдието. Европейските институции настояват, че Прищина не е трябвало да изпраща полиция в Северно Косово без международна подкрепа.

Сръбските протести продължават и днес. Свой щрих към ситуацията добави звездата на световния тенис Новак Джокович.

"Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието", написа той върху обектива на камера след победата си на "Ролан Гарос" над родения в САЩ етнически сърбин Александър Ковачевич.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков. 

Снимка: БГНЕС