След чай с Путин: Лукашенко спешно в болница, наложило се е пречистване на кръвта

Беларуски опозиционер настоява за президентски избори

28.05.2023 | 10:31 Редактор: Елеонора Танева
След чай с Путин: Лукашенко спешно в болница, наложило се е пречистване на кръвта

След среща на четири очи и чаша чай президентът на Беларус Александър Лукашенко е бил приет по спешност в Централната клинична болница в Москва. Това твърди беларуският опозиционер Валерий Цепкало в съобщение в профила си в Telegram.

"Според информацията, която имаме, изискваща допълнително потвърждение, Лукашенко е откаран спешно след среща с Путин на затворени врати, в Централната клинична болница на Москва, където се намира в момента. Най-добрите специалисти бяха изпратени да го лекуват от състояние, което лекарите определяха като критично. Извършено е пречистване на кръвта", пише Цепкало.

По негова информация състоянието на Лукашенко не позволява да бъде транспортиран. 

"Организираните мерки за спасяването на беларуския диктатор имаха за цел да разсеят спекулациите за евентуалното участие на Кремъл в отравянето му", уточнява опозиционерът. Той призовава западните лидери да се организират и да обсъдят възможността за провеждането на избори.

"Настояваме, че съществуващите технологии са достатъчни, за да се проведат честни избори в Беларус в съответствие с Всеобщата декларация за правата на човека. По този начин ще създадем легитимна институция в очите на всички беларуси и световната общност като цяло. Провеждането на избори в такъв спешен момент не само ще помогне за връщането на закона и реда в Беларус, но и ще положи основите за стабилизация на ситуацията по границите на Европейския съюз и света като цяло", призовава Валерий Цепкало.

Снимка: БГНЕС