Путин засилва охраната на границата с Украйна

Необходимо е да се гарантира бързото движение на военни и цивилни коли и товарни превозни средства, заяви президентът

28.05.2023 | 09:09 Редактор: Елеонора Танева
Путин засилва охраната на границата с Украйна

Владимир Путин е наредил засилване на граничната охрана, за да се осигури бързо движение на руски военни и цивилни в украинските райони, които сега са под контрола на Москва. В послание по повод Деня на граничната охрана, руският президент каза, че нейна задача е да покрива надеждно линиите в близост до бойната зона.

Атаките в Русия нараснаха по интензивност в последните седмици, основно чрез удари с дронове в областите по границата с Украйна, но също така и все по-навътре в Русия, в това число и срещу петролопровод северозападно от Москва вчера, припомня Ройтерс.

"Необходимо е да се гарантира бързото движение на военни и цивилни коли и товарни превозни средства, в това число на храни и хуманитарна помощ от строителни материали, изпратени на новите субекти на Руската Федерация", казва Путин, цитиран от БТА.

Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка област са четирите района в Украйна, които Путин обяви за анексирани от Русия миналия септември след референдуми, определени от Киев като пародия. Руските сили контролират само частично четирите района.

Вчера руски представители казаха, че трима души са били ранени в Белгородска област при украински обстрел. Тази седмица същият район бе мишена на проукраински бойци, което породи съмнения относно руските отбранителни и военни способности.

Курска и Белгородска област в Русия граничат с Украйна и са най-често мишена на атаки, които повредиха електропроводи, железопътна и военна инфраструктура. Местните представители упрекват за това Украйна.

Снимка: БГНЕС