ЕС "захранва" Украйна с гориво, електроника и автомобили за милиони

Вносът на украински стоки в ЕС пък намалява в последните месеци

26.05.2023 | 16:20 Редактор: Петя Кръстева
ЕС

През първото тримесечие на 2023 година страните от Европейския съюз са изнесли за Украйна горива на стойност 1,67 млрд. евро. Това са почти 1,7 млн. тона, сочат данните на Евростат. Според статистиката има намаление на тримесечна база - в последните три месеца на миналата година страните от общността са доставили почти 1,9 млн. тона горива за сумата от 2,1 млрд. евро.

От 5 февруари 2023 г. страните от ЕС забраниха вноса на руски горива, след като в края на миналата година спряха и вноса на петрол от Русия. България има дерогация, която ѝ позволява да продължава да купува руски петрол през морските терминали, както и да изнася част от горивата, които не може да използва на вътрешния пазар, но само към Украйна.

По данните на Евростат в периода януари - март 2023 година сред най-съществените пера в износа на общността към Украйна са още електрическо оборудване (за 872 млн. евро) и автомобили (802 млн. евро). 

Статистиката показва, че след резкия спад в началото на войната през февруари - март 2022 година износът на европейски стоки към Украйна расте почти непрекъснато. Вносът на украински стоки в ЕС пък намалява в последните месеци.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка, архив: БГНЕС