Знакова фигура от криминалния свят - кой е Къро, убит със съпругата си и икономката им?

Красимир Каменов от години живееше в ЮАР

25.05.2023 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Убийство на знакова фигура от криминалния свят. Бизнесменът Красимир Каменов, известен с прякора Къро, е бил застрелян в Кейптаун, където живее от години. Заедно с него за убити жена му и икономката. Разследващи работят на мястото на инцидента.

Бизнесменът беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти заради подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Покушението е станало в дома на Каменов в Кейптаун. Информацията за застреляни четирима български граждани - двама мъже и две жени, на видима възраст между 40 и 50 години, беше потвърдена от полицията в южноафриканския град.

"Около 08:20 часа тази сутрин труповете на две жени и двама мъже с огнестрелни рани са открити в къща в предградието Констанция на Кейптаун. Считаме, че жертвите са от български произход", пише южноафриканската полиция.

От МВнР излязоха с информация: "Посолството на Република България в Република Южна Африка информира за убийство на четирима души в Кейптаун, за които се предполага, че са български граждани. До този момент официална информация от съответните власти в страната на акредитация не е получена в българското задгранично представителство, което е установило и поддържа оперативен контакт с компетентните органи и служби."

От прокуратурата обявиха, че няма постъпила официална информация за екзекуцията на Красимир Каменов-Къро.

"Това, което се прави срещу българската прокуратура и българската съдебна власт, доведе до бум на престъпността и се връщаме в мутренските години", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Нападението срещу бизнесмена се случва два месеца, след като прокуратурата повдигна обвинения на Каменов и го обяви за международно издирване. Той беше обвинен задочно в поръчителство на убийството на бившия шеф на криминална полиция Любомир Иванов през 2022 г.

Подозираният в заговор срещу главния прокурор, висши магистрати и полицаи криминален бос, бе смятан за поръчител, освен на убийството на Любо Полицая, но и на други знакови разстрели, сред които и този на Георги Илиев.

През март прокуратурата посочи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. Бяха пуснати и записи с гласа на Каменов.

Името на убития бизнесмен се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. Твърди се още, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Вижте повече в репортажа.