"Simply the best": Тина Търнър - ето коя беше стихията на рокендрол сцената

До последния ѝ час до певицата беше вторият ѝ съпруг Ервин Бах

25.05.2023 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Музикалният свят скърби за легендарната Тина Търнър, която си отиде от този свят на 83 години. Своята почит към "кралицата на рокендрола" изразиха световни звезди.

След себе си Тина остави десетки хитове и емблематични дуети, на фона на трудния ѝ личен живот.

Музикалната икона отлетя от този свят от дома си в Швейцария. В последните си дни тя страдаше от много здравословни проблеми, които станаха и причината за нейната кончина. До последния ѝ час до нея беше вторият ѝ съпруг Ервин Бах. С него Тина срещна щастието в любовта, след краха на първия ѝ брак с Айк Търнър.

През 2017 г. Бах стана донор на бъбрек на певицата.

"Понякога, когато си мисля за болестите, смятам, че те идват в добро време. Те идват, за да се пенсионира човек. Не виня тялото си, виня факта, виня възрастта си. В будизма се приема смъртта, защото знаеш, че е част от живота. И на 70 аз нямам повече кой знае какво да правя. Аз бях окей с това, но съпругът ми беше този, който каза "Не, аз не искам да преживея това, не искам друга жена в живота си, предпочитам да ти дам бъбрек, защото имам два", споделя тя приживе.

С Айк Търнър обаче Тина се докосна до световната слава, за да се превърне впоследствие в музикална икона. Те са емблематична двойка на музикалната сцена - те са заедно в продължение на 16 години и създават редица хитове, след които "Proud Mary" и "River Deep, Mountain High".

През 1978 година Тина успява да се разведе с Айк. Причината - звездата била подлагана на системно домашно насилие. В мемоарите на певицата от 2018 година "Моята любовна история" Търнър разкрива: "Той използва носа ми като боксова круша толкова много пъти, че можех да усетя кръвта, която се стичаше в гърлото ми, когато пеех".

След развода ѝ с Айк следват още по-големи успехи на музикалната сцена. Тина печели 8 награди "Грами" и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. Кариерата ѝ е впечатляваща - има 9 студийни албума, милиони продажби и фенове, ярка филмова музика и легендарни дуети.

През 1981 година Тина Търнър има концерт в България.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС