На 83 години почина кралицата на рокендрола Тина Търнър

Издъхнала е след дълго боледуване в дома си в Куснахт

24.05.2023 | 21:56 Редактор: Тодор Петров
На 83 години почина кралицата на рокендрола Тина Търнър

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83-годишна възраст, съобщават международните агенции. 

"Тина Търнър, "кралицата на рокендрола", почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария", се казва в изявлението на нейния говорител.

"С нея светът губи една музикална легенда и модел за подражание", се казва в съобщението.

Родената в САЩ звезда беше една от най-обичаните рок певици, известна с присъствието си на сцената и с поредица от хитове, сред които "The Best", "Proud Mary", "Private Dancer" и "What's Love Got to Do With It."

Търнър е родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Браунсвил, Тенеси, като най-малката дъщеря на Флойд Ричард Бълок и съпругата му Зелма Присила. Семейството живее в близката селска неинкорпорирана общност Нутбуш, Тенеси, където баща ѝ работи като надзирател на арендаторите във фермата Пойндекстър на магистрала 180. По-късно тя си спомня, че в ранна възраст е събирала памук със семейството си.

Продала над 100 милиона записа по целия свят, Търнър е един от най-продаваните изпълнители на всички времена. Получила е 12 награди "Грами", които включват осем конкурсни награди, три награди "Грами" в Залата на славата и награда "Грами" за цялостно творчество.

Снимка: БГНЕС