Руска пропаганда: Радиоактивен облак от Украйна заплашва Европа

В Хмелницки руснаците са унищожили складовете за боеприпаси

24.05.2023 | 22:10 Редактор: Тодор Петров
Руска пропаганда: Радиоактивен облак от Украйна заплашва Европа

По време на руски нападения е бил улучен оръжеен склад за муниции с обеднен уран. Появиха се предупреждения за радиоактивен облак, който от Украйна се носи към Европа. Твърдението е на секретаря на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев. 

Редица онлайн медии в цяла Европа цитират думите му. Много от тях сравняват предполагаемата заплаха с тази от ядрения инцидент в Чернобил. Предполагаемият радиоактивен облак идва от района на украинския град Хмелницки. Там руската страна извърши поредица от нападения с дронове и ракети. По думите на кмета на града, пострадала e критична инфраструктура, а 21 души са ранени. 

Руското министерство на отбраната пък съобщава, че атаките са унищожили голямо количество оръжия и муниции. По-конкретно: твърди се, че складовете за боеприпаси, които Русия е обстрелвала, са били пълни с муниции с обеднен уран, пише ARD, цитирана от DW.

Медията се обръща към Германската служба за защита от радиация. Оттам отговарят, че пробите от Хмелницки показват минимално повишение на радиацията, което е в рамките на нормалното отклонение. Освен това радиацията е толкова незначителна, че няма как да окаже ефект над околната среда и хората, уточняват от службата.

Към момента изобщо няма доказателства, че Русия е ударила оръжеен склад с муниции с обеднен уран. Дори и да се случи обаче, това не би имало последици никъде, освен в региона на удара - опасните частици няма как да стигнат до Европа, става ясно още от информацията.

Обедненият уран е около 40% по-малко радиоактивен от естествения уран. Той е тежък метал, който остава като отпадъчен продукт от обогатяването на урана за използването му в ядрени електроцентрали.

Експертите оценяват риска от радиация при използване на муниции с обеднен уран като много нисък. Такива боеприпаси са използвани във войните в бивша Югославия и в Ирак, но досега няма научни доказателства това да е предизвикало лъчева болест у хората в тези региони.

Според Улф Щайндл от Австрийския институт за европейска сигурност разпространяването на дезинформация за радиоактивен облак е част от по-мащабна информационна война на Русия. “Още преди началото на руската инвазия през 2022 година Русия е разпространявала дезинформации за някаква заплаха от ядрена катастрофа, свързана уж с Украйна”, отбелязва експертът пред ARD.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Танкиста
преди 11 месеца
Ее западна Европа е далечко,но виж ние тук в източна сме на хвърлей разстояние...то такъв е и замисъла при изпращането на снарядите...,,пращайте то до тук няма да стигне"Арогантни западни ***,като са толкова безопасни защо не си правят стрелби с тях на техните полигони,а ги използват далеч от държавите си ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
Анонимен
преди 11 месеца
От една страна, снарядите с обеднен уран били с 40 % по-малко радиоактивни от естествения уран, а от друга, нямало риск от радиация? Сигнализирай за неуместен коментар