Путин раздава медали за превзет или не Бахмут

Руснаците са дали над 100 000 жертви в битката за града, твърди Байдън

22.05.2023 | 08:34 Редактор: Елеонора Танева
Путин раздава медали за превзет или не Бахмут

Съдбата на град Бахмут в Източна Украйна продължава да бъде предмет на спорове между двете враждуващи страни. В заключителния ден на срещата на върха на Г-7 в Хирошима украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на Москва, че до голяма степен разрушеният град вече е изцяло под руски контрол. 

От друга страна, в неделя Русия продължи да твърди, че е превзела града. В събота първо ръководителят на сражаващите се в Бахмут наемнически сили "Вагнер" Евгений Пригожин, а след това и от Министерството на отбраната бяха обявили превземането.

Ръководителят на Кремъл Владимир Путин поздрави войниците на "Вагнер" и собствената си армия. Руските въоръжени сили са гарантирали необходимата защита по фланговете. В същото време той обяви: "Всички отличили се бойци ще бъдат удостоени с държавни награди".

Президентът на САЩ Джо Байдън, който говори в кулоарите на срещата на върха на Г-7, избягваше да каже дали градът е бил превзет. Въпреки това той заяви, че руснаците са понесли "повече от 100 000 жертви" в Бахмут. 

Още по-голямо главоболие за Москва обаче трябва да бъде фактът, че през последните седмици украинците постигнаха забележителни успехи по фланговете. Генералният щаб говори за около 20 квадратни километра. Това не е много, но на руснаците им е отнело повече от месец, за да ги завладеят. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС