Специална инвитро процедура с тройно ДНК предотвратява опасността от рядка болест

Първата информация за такава процедура е от 2016 г. в Мексико за млада двойка от Йордания, у нас не е разрешена

21.05.2023 | 14:20 Редактор: Петя Кръстева

След като миналата седмица във Великобритания се роди бебе с ДНК от трима души, специалисти обясняват защо това е важно за някои родители и техните деца. 

Първото бебе във Великобритания с ДНК от трима родители е факт. По-голямата част от ДНК-то на детето произхожда от двамата му родители, а само 0,1% от трета жена донор.

"Това е част от съвременните постижения на репродуктивната медицина. Методът се казва ядрен трансфер. От майката се взима ядро и то се трансформира в яйцеклетката заедно с цитоплазмата на донора. В цитоплазмата на донора има така наречената митохондрия, която представлява около 0,1% от цялата ДНК в яйцеклетката. Всъщност единствено в митохондриите се намира ДНК извън ядрото. Процедурата се прави с цел да се предотврати раждането на деца с много опасни митохондриални заболявания", поясни инвитро специалистът д-р Явор Владимиров.

По думите му методът е доста ограничен, защото основната индикация на този подход е митохондриална болест. 

"Тя се среща при 1 на 5000 случая. Не толкова често срещано състояние, но за съжаление, води до невъзможност за изнасяне на бременността или раждане на деца, които имат много сериозни проблеми. Те най-често умират на ранна фаза в развитието си", отбеляза още той. 

Засега процедурата е законна в Англия, но в България не е. Необходим е специален лиценз на клиниката, за да извършва подобна процедура. 

"Разрешено е в Обединеното кралство. Среща се в Украйна - до скоро доста процедури са се правили там. В Гърция също. Имам информация също, че в Сингапур и в Австралия съвсем скоро ще се регулира", поясни ембриологът Цветомир Иванов.

Първата информация за такава процедура е от 2016 г. в Мексико за млада двойка от Йордания. Въпросът за ядрения трансфер е все още спорен и е отворен за научна, етична, правна и религиозна дискусия. 

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.