Бебе с ДНК от трима родители проплака във Великобритания след специално инвитро

Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да бъдат фатални

10.05.2023 | 14:50 Редактор: Петя Кръстева
Бебе с ДНК от трима родители проплака във Великобритания след специално инвитро

Във Великобритания за първи път се роди бебе с ДНК от трима души след специална инвитро процедура. Британската организация за оплождане и ембриология съобщи, че по-голяма част от ДНК-то идва от двамата родители на бебето и само незначителна част - около 0,1%, от жена донор.

Има сведения, че до 20 април тази година в Обединеното кралство са се родили още няколко такива бебета след така нареченото "лечение с митохондриално донорство", но не се съобщават подробности, за да се избегне идентифицирането на семействата.

Целта на това лечение е да се избегне предаване от жените на дефектни гени в митохондриите, които представляват малки отделения в почти всяка клетка на тялото, които превръщат храната в използваема енергия, предаде БНР.

Дефектните митохондрии не успяват да подхранват тялото и това води до увреждане на мозъка, загуба на мускули, сърдечна недостатъчност и слепота. Те се предават наследствено само от майката. Митохондриалните заболявания са нелечими и могат да бъдат фатални в рамките на дни или дори часове след раждането.

Има семейства, които са загубили по няколко деца, затова на тази нова техника се гледа като на единствена възможност за тях да имат собствено здраво дете.