Кога бебетата развиват парашутен рефлекс? Ето как да го тествате

Той отразява възможността на кърмачетата да реагират на стимули

20.04.2023 | 21:41 Редактор: Вяра Димова
Кога бебетата развиват парашутен рефлекс? Ето как да го тествате

Значението на примитивните рефлекси е огромно в ранните етапи от развитието на бебето, но те оказват влияние и върху по-сложни двигателни и умствени умения, които се развиват с израстването. Парашутният рефлекс е част от вродените рефлекси, но всъщност не се проявява веднага след раждането.

Този рефлекс се възниква много преди сядането, лазенето, изправянето и прохождането и има важна роля, като осигурява безопасно движение и предпазва от сериозни травми. Наблюдава се при повечето кърмачета на 5-месечна възраст. Обичайно рефлексът се развива напълно до около 9-тия месец.

Парашутният рефлекс, представлява неволева реакция, която отразява възможността на бебето да реагира на стимули, целта на този неволеви отговор е да предпази тялото от сериозни травми при падане.

Как се тества наличието на парашутен рефлекс?

Кърмачето се поставя в изправена позиция и се обхваща през гърдите, като детето трябва да е спокойно и заинтригувано от нещо. След това бебето се повдига нагоре и бързо се завърта надолу с лице към пода. По време на движението надолу се наблюдава реакцията на детето, то трябва да изпъне ръце напред, с екстензия в лакътна става и дорзална флексия в китковите стави, а дланта и пръстите трябва да се разтворят напълно. Това е така наречената предна парашутна реакция, тя възниква първо.

При поставяне на бебето седнало с краката напред, при побутване по рамото така, че да загуби равновесие, то разтяга ръце в опит да остане изправено - странична парашутна реакция.

Ако от същата седнала позиция бутнем детето така, че да загуби равновесие и залитне назад, то изпъва ръцете в лактите и отваря дланите в посока назад, отново при спонтанен опит да се предпази.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay