Медицинско чудо или намеса в Божиите дела: Бебе с ДНК на трима родители

Специалисти изолзваха специализирания метод на донорство, наречено митохондриално

11.05.2023 | 19:51 Редактор: Елеонора Танева

Във Великобритания се роди първото бебе с ДНК от трима души. Това е метод на донорско лечение, с който се предотвратяват генетично предавани болести, обясняват специалисти. Но остават  предпазливи в коментарите си по темата.

В Обединеното кралство към този момент са родени по-малко от пет бебета след специализирания метод на донорство, наречено митохондриално. То се прилага с помощта на експериментална техника, която комбинира ДНК от трима души. Целта е да се предпази детето от наследяването на редки генетични заболявания. Официалният орган не разкрива повече подробности, за да защити самоличността на семействата, прибегнали до този метод. Първото бебе в света, създадено с помощта на тази техника, беше родено в Мексико през 2016 г. и за него съобщиха американски специалисти. 

"Дете, родено по такъв начин, носи ДНК на майка си и на баща си, но митохондралната ДНК идва от здрав донор. Ние сме пионери в тази работа и първите ни опити бяха успешни", обясни специалист по репродуктивна ендокринология Паула Амато. 

Целта, заявена като хуманна, е да се попречи на генетичните дефекти да предизвикват болести като мускулна дистрофия, епилепсия, сърдечни проблеми или интелектуални затруднения. 

"През 2000 г. на първа страница на "Вашингтон пост" пишеше за луд доктор в Ню Йорк, който се опитвал да прави бебета от трима родители. И това даде тон за много неправилно тълкуване на нашата работа. Ние се опитваме да решим медицински проблем. Не се занимаваме с измислици, искаме да помогнем на пациентите да решават свои проблеми", припомня специалистът по фертилност Джейми Грифо.

До момента над 30 пациенти във Великобритания са получили разрешение за лечение чрез митохондриалното донорство. Не липсват обаче критици, които се противопоставят на всякакви техники за изкуствено възпроизвеждане. Те твърдят, че хората могат да избегнат предаване на болести чрез даряване на яйцеклетки или скринингови тестове, а експерименталните методи все още не са доказано безопасни.

"Ще бъде изключително важно да се наблюдава бъдещото развитие на бебетата, да разберем колко добре е проработила тази техника, дали бебетата са свободни от митохондриална болест и дали има някакъв риск те да развият проблеми по-късно в живота“, казва експерт по стволови клетки в Института Франсис Крик в Лондон Робин Ловел-Бадж, цитиран от Асошейтед прес.  

Ученият настоява, че изследователите трябва паралелно да разработват методи за намаляване на риска.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.