Гърция гласува за сигурност в държавата, първото място е оспорвано

Вотът ще бъде първият от 1990 г. насам, който няма да се използва системата за бонус места

21.05.2023 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Гърция гласува на парламентарни избори. Дясноцентристката "Нова Демокрация" и лявата "СИРИЗА" си оспорват първото място. Гърция обаче е силно политически разделена и вероятно нито една партия няма да успее да спечели мнозинство.

Изборите ще бъдат първите от 1990 г. насам, на които няма да се използва системата за бонус места. Основните претенденти за властта са настоящият министър-председател Кириакос Мицотакис от консервативната "Нова демокрация" и Алексис Ципрас от лявата "СИРИЗА".

"Въпросът, който трябва да си зададем в неделя, е искаме стабилност или непознати приключения?", посочи Мицотакис.

"Днес питаме Гърция с отворени сърца не за втори шанс за управление, а за първата възможност ние да застанем на власт с нашата програма и без задължения, и без всички, които наложиха своите политики", каза Ципрас.

Секциите отвориха тази сутрин в 7 часа. Несигурността за гласуващите е голяма и те споделят своите очаквания.

"Без Мицотакис и Ципрас - мисля, че в момента сме в най-лошото положение в Гърция, трябва ни нещо ново, което да помогне на страната ни", посочи един от гласуващите. 

Изборният ден премина спокойно. Съгласно оценките на анализаторите тези избори по-скоро ще доведат до предсрочен вот, след малко повече месец. Причините - съставянето на еднопартийно правителство или коалиция сега се очертава като нещо невъзможно. Избирателните секции затварят в 19 ч., когато се очакват и първите прогнозни резултати.

Вижте повече в репортажа. 

Снимка: БГНЕС