Гърция избира парламент: Валят обвинения между опозиционери, усеща се страх от анархия

До последно социологическите проучвания даваха преднина между 5 и 7% на дясноцентристка "Нова демокрация"

20.05.2023 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

В Гърция е ден за размисъл преди парламентарните избори утре. В сила е забрана за партийна агитация. Взети са извънредни мерки за сигурност по пътищата, за да се улеснява придвижването до местата за гласуване. В страната обаче надделява песимизмът – малко вероятно е политиците да успеят скоро да излъчат стабилно правителство.

Гърция е изправена пред политическа несигурност заради отмяната на така наречения бонус за партията с най-много гласове, който ѝ даваше възможност да управлява самостоятелно. До последно социологическите проучвания даваха преднина между 5 и 7% на дясноцентристка "Нова демокрация" пред лявата "СИРИЗА".

Според предварителните анкети управляващите от "Нова демокрация" могат да получат до 39% от гласовете. Промените в изборните правила, въведени по-рано от "СИРИЗА", очертават обаче трудности в съставянето на правителство.

На последния си митинг снощи в Атина настоящият премиер Кириакос Мицотакис критикува остро опонентите си за въведената пропорционална система с отнемане на бонуса за първата партия.

"Това е капан, който води към анархия. Трябва да дадем гласа си преди да е настъпила обща парализа. Алексис Ципрас се провали и докато беше в управлението, и докато е в опозиция", коментира той. 

Алексис Ципрас, който продължава да води "СИРИЗА", противопостави лозунг за решаващата роля на мнозинството.

"Държавата принадлежи само на народа и само него трябва да обслужва", категоричен бе опозиционерът.

Гласуването започна още днес за гърците в чужбина. Мнозина политически наблюдатели прогнозират, че скоро след тези избори ще се наложи отново предсрочен вот. За да улеснят движението по пътищата, властите отмениха таксите за магистралите до понеделник сутринта. Полицията е мобилизирана, за да упражнява засилен контрол. Забранено е движението на товарни автомобили по натоварените участъци.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.