Зеленски се срещна с лидери от Г-7. Ще се променят ли "правилата на играта" с Русия?

Санкциите срещу Москва бяха затегнати сериозно

20.05.2023 | 18:40 Редактор: Петя Кръстева

Лидерите на страните от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на агресията срещу Украйна. Те излязоха със съвместна декларация за отношенията с Пекин във втория ден от срещата си в японския град Хирошима. Към форума се присъедини и украинският президент Володимир Зеленски. 

Лидерите, с които Зеленски разговаря в Япония, потвърдиха подкрепата си за решаване на конфликта с Русия. След пристигането си в Хирошима Зеленски проведе срещи с представители на Г-7, но и с премиера на Индия Нарендра Моди, който е сред поканените за участие в разширения формат на форума. 

"Това е уникална възможност да изразите пред съюзниците си от Г-7 , но и пред поканените страни от южната част на света, своята ситуация и своите послания и да споделите своята визия. Продължаваме дискусиите и аз вярвам, че това може да промени правилата на играта", отбеляза френският президент Еманюел Макрон.

По-рано Украйна получи одобрението на САЩ за получаване на по-модерни западни изтребители, включително F-16. Президентът Джо Байдън заяви, че е съгласен украински пилоти да се обучават на тези изтребители, което беше прието като зелена светлина към съюзниците да прехвърлят такива самолети към Киев. В Хирошима американските представители съобщиха и за нов пакет военна помощ на стойност 375 млн. долара. В пакета са включени артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън.

След като затегнаха санкциите срещу Москва, Г-7 възприеха по-гъвкав подход към Китай. Те заявиха, че искат "конструктивни и стабилни" отношения, като отбелязаха, че не се стремят да навредят на втората най-голяма икономика в света и развитието ѝ. В съвместната декларация обаче лидерите се обявяват категорично против каквато и да било китайска "милитаризация" на Азиатско-тихоокеанския регион.

"Имахме интензивни консултации с партньорите ни по подхода към Китай. Целта на държавите от Г-7 е да намалят рисковете в отношенията, а не да сложат край на сътрудничеството с Пекин. Всяка от страните има свои отношения и подход, което не променя плановете за сътрудничество, но в същото време споделяме безпокойства по редица въпроси", коментира съветникът по национална сигурност Джейк Съливан .

Г-7 заявиха още, че ще създадат работна група по въпросите на изкуствения интелект. Целта е да се водят дискусии за отговорната му употреба и за свързаните с него рискове, сред които е дезинформацията.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
господство
преди 11 месеца
Евро-либералните глобалисти, срещу останалия свят! Сигнализирай за неуместен коментар