Две седмици в джунглата: Четири деца оцеляха след самолетна катастрофа в Колумбия

Сред тях е и 11-месечно бебе

18.05.2023 | 14:47 Редактор: Юлиан Христов
Две седмици в джунглата: Четири деца оцеляха след самолетна катастрофа в Колумбия

Четири деца са оцелели сами в джунгла в Колумбия, след като бяха обявени за изчезнали при самолетна катастрофа преди две седмици. При инцидента са загинали майката на децата и останалите пътници в самолета. Социалните власти съобщават, че децата са открити в добро здраве от местни жители, дълбоко в тропическите гори.  

До момента обаче военните, които участват в издирвателните дейности, не са видели децата.  

Лекият самолет Cessna 206, в който са били децата, е летял от Араракуара, дълбоко в джунглата на Амазонка в Южна Колумбия, до Сан Хосе дел Гуавиаре. Сутринта на 1 май е изгубена връзка с него, съобщава BBC.  

След дълга спасителна операция, в която се включиха повече от 100 души от армията, самолетът беше открит в началото на седмицата. Телата на пилота, вторият пилот и 33-годишната Магдалена Мукутуй, майката на четирите деца, бяха открити на мястото на катастрофата в провинция Какета. 

Спасителните екипи имат улики, които показват, че децата, които са съответно на 13, 9 и 4 години, както и 11-месечно бебе, са оцелели при катастрофата. Следови кучета са открили останки от плодове, което показва, че децата са се хранили. Издирвателните екипи са открили и импровизиран навес от пръчки и клони

"Смятаме, че децата, които са били на борда на самолета, са живи. Открихме следи на друго място, далеч от мястото на катастрофата, и място, където може да са се укрили", каза полковник Хуан Хосе Лопес в сряда. 

В спасителната акция се включиха военни хеликоптери, които пускат аудиозапис с гласа на бабата на децата, която ги призовава да останат на място. Търсенето беше затруднено от проливните дъждове, но в сряда колумбийският институт за защита на децата съобщи за информация, за това, че децата са открити от местни жители.  

Президентът Густаво Петро съобщи новината в профила с в Twitter. Междувременно Avianline, компанията собственик на катастрофиралия самолет, публикува изявление, в което се казва, че също разполага с информация, че децата са открити живи. Един от пилотите на компанията твърди, че местни жители се свързали по радиовръзка с него и са съобщили, че децата са откарани с лодка по река Качипоро от местни жители в отдалечена местност, наречена Думар. 

Смята се, че децата имат знания за оцеляване в джунглата, тъй като произхождат от народ, който оцелява по този начин.  

Снимка: pixabay.com