"Солена" излезе шега на комедианти с китайската армия, глобиха ги с $2,1 млн.

Наложиха санкцията на комедийна трупа, която използвала лозунг на президента Си Дзинпин

17.05.2023 | 14:24 Редактор: Вяра Димова

На китайска комедийна трупа бе наложена санкция от 14,7 млн. юана (2,1 млн. долара) заради шега за военните, в която е използван лозунг на президента Си Дзинпин, предаде Би Би Си.

Шегата, в която поведението на кучетата на комика се сравнява с поведението на военните, предизвика раздразнението на властите. Те заявиха, че Shanghai Xiaoguo Culture Media Co и комикът Ли Хаоши са "унижили народната армия". Компанията прие санкцията и прекрати договора на Ли.

Обидната забележка е направена по време на стендъп представление в Пекин, когато Ли намеква за две осиновени от него кучета, които преследват катерица.

"Другите кучета, които виждате, ви карат да мислите, че са очарователни. Тези две кучета само ми напомниха за... "Бори се, за да победиш, създай образцово поведение", каза Ли, чието сценично име е Хаус.

Играта на думи е част от лозунга, който президентът Си представи през 2013 г. като цел за китайските военни.„

В аудиозапис на представлението, споделен в китайската платформа Weibo, се чува как членовете на публиката се смеят на шегата, пише БГНЕС.

Но тя не беше посрещната толкова радушно в интернет, след като член на публиката се оплака от нея. Властите в Пекин съобщиха, че във вторник са започнали разследване. След това са конфискували 1,32 млн. юана от това, което е било сметнато за незаконен доход, и са наложили глоба на компанията в размер на още 13,35 млн. юана.

Снимка: БГНЕС