Полицейското насилие в Германия доби широки мащаби, случаите рядко стигат до съд

Много от разследванията приключват без резултат

16.05.2023 | 16:20 Редактор: Вяра Димова
Полицейското насилие в Германия доби широки мащаби, случаите рядко стигат до съд

Прекомерното полицейско насилие е тема, която рядко се подлага на задълбочен анализ в Германия. Това показва проучване на Университета "Йохан Волфганг Гьоте" във Франкфурт на Майн. Изследователски екип е интервюирал над 3300 жертви на насилие, освен това полицаи, съдии и служители в центрове за консултиране на жертви.

Разгледани са различни случаи на неоправдано полицейско насилие, особено по време на масови събития като демонстрации и футболни мачове. При конфликтни ситуации и проверки на самоличността също се е стигало до прекомерна сила, споделят интервюирани.

Млади мъже най-често подават жалби за понесено полицейско насилие. Деветнадесет процента от засегнатите са съобщили за сериозни физически наранявания, също и за нанесени психически травми. Сред посочените последствия от насилието са изброени също трайно чувство на гняв и страх от полицията, избягване на определени ситуации или места, както и загуба на доверие във върховенството на закона.

Изследването показва, че незаконните прояви на насилие от страна на полицията рядко стигат до съда. Жертвите често нямат възможност да идентифицират конкретния служител, който е виновен или да набавят нужните доказателства. Роля играе и страхът от евентуални репресии, пише DW.

Освен това има адвокати, които редовно съветват клиентите си да не подават жалби. И жертви, и полицейски служители са споделили, че в участъците понякога отказват да регистрират обвинения срещу полицаи.

Прокуратурата прекратява над 90% от наказателните производства, касаещи подозрения за незаконно полицейско насилие. А до обвинения се стига в едва около 2% от случаите.

Снимка: Рixabay

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Досущ като демократична България.... Сигнализирай за неуместен коментар