Журналист: Германия е рай за италианската мафия, магазини с висок оборот са прикритие

Страната не разполага с необходимите закони, за да води ефективна борба, смята Петра Рески

05.05.2023 | 18:19 Редактор: Вяра Димова
Журналист: Германия е рай за италианската мафия, магазини с висок оборот са прикритие

Германия не действа достатъчно решително срещу мафията, смята журналистът Петра Рески, която е изследвала престъпленията на мафията в продължение на години и е авторка на книги по темата. Според нея Германия не разполага с необходимите закони, за да води ефективна борба.

Мафиотите в Италия много добре знаят, че в Германия нищо особено не ги застрашава, защото разследванията срещу тях обикновено не водят до нищо, казва тя пред АРД.

Петра Рески дава и един пример, свързан с последните хайки и арести, проведени тази седмица в няколко германски провинции.

"Въпросните заповеди за арест бяха в изпълнение на международна заповед за издирване, издадена въз основа на италианските закони. "В Германия законите не биха били достатъчни за издаване на заповеди за арест", категорична е тя.

Затова не е случайно, че в продължение на десетилетия страната е считана за рай на италианската мафия, а магазини с висок оборот на пари в брой като ресторанти и сладкарници се използват като прикритие за прането на пари от престъпни дейности.

В Германия няма политическа воля за приемане на по-строги закони срещу прането на пари или принадлежността към мафията, смята Рески: "Един германски полицай или следовател не може да попита: "Какъв е произходът на парите, които инвестирате във вашата сладкарница или пицария? За подобно нещо в Германия се иска наличие на конкретно подозрение". 

Журналистът обяснява, че в Италия произходът на парите трябва да се доказва, което затруднява инвестирането на мръсни пари, пише DW.

"Германия играе роля като център за пране на пари, защото в обращение има голямо количество пари в брой, но и поради неадекватните закони", смята Сандро Матиоли, председател на сдружението "Мафия - не, благодаря!", която води кампании срещу организираната престъпност и мафиотските структури.

Снимка: БГНЕС