"1 година само камуфлажни суитчъри": Италия посреща Зеленски при крути мерки за сигурност

Историческият център на Рим ще бъде блокиран

13.05.2023 | 11:30 Редактор: Искра Ангелова

Управляващите в Рим се готвят да посрещнат държавния глава на Украйна Володимир Зеленски при максимални мерки за сигурност, съобщава информационната агенция ANSA, като отбелязва, че това е първото му посещение в Италия след началото на войната.

В Рим Зеленски, който "вече една година носи само камуфлажни суитчъри", ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела и премиера Джорджа Мелони. Освен това е планирано да бъде приет на аудиенция при папа Франциск във връзка с "инициативата за мир" на Ватикана, за която все още информацията се пази в строга тайна.

Мерките за сигурност в града ще бъдат изключително строги, отбелязва медията. Въздушното пространство над града ще бъде закрито.

Всекидневникът La Reppublica съобщава, че въздушният контрол ще се осъществява с помощта на хеликоптери на държавната полиция, ще бъдат засилени проверките на гарите, летищата, както и по река Тибър. Историческият център на Рим ще бъде блокиран, пояснява "Фокус". 

Очаква се Зеленски да пристигне в Рим в сутрешните часове на деня, вероятно на летището Чампино. По данни на ANSA вицепремиерът и външен министър на Италия Антонио Таяни ще посрещне държавния глава на Украйна, след което той ще се насочи към Президентския дворец, за да се срещне със Серджо Матарела. Източници от двореца Квиринал отбелязаха, че визитата на Зеленски не се счита за държавна.

Снимка: БГНЕС