След секс компромат намаляват шансовете на Ердоган на изборите?

Мухарем Индже оттегли кандидатурата си, Кемал Кълъчдароглу прибира гласове, сочат проучвания

12.05.2023 | 14:08 Редактор: Вяра Димова

Политическите анализатори в Турция прогнозират увеличение на гласовете за опозицията, след като един от кандидатите с по-малки шансове се оттегли от надпреварата три дни преди президентските избори. Очаква се по-голямата част от привържениците му да гласуват за лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу, който е подкрепян от коалиция от 6 формации. Настоящият президент Реджеп Ердоган обаче заяви - не вярва на социологическите проучвания. 

Мухарем Индже оттегли кандидатурата си, след като в онлайн платформа беше разпространен секс компромат по негов адрес. Обявявайки решението си, той не посочи това като причина, но заяви, че е под натиск чрез различни провокации, обвинения, дезинформации и клевети.

Проучванията сочат, че Кълъчдароглу може да се доближи до резултат от 50%. Това би означавало балотаж на 28 май с Ердоган, който се бори за нов мандат.

В надпреварата остана и трети кандидат - националистът Синан Оган, но той е считан засега за аутсайдер с предвиждани около 5%. Сегашният президент заяви, че не вярва в прогнозите. Той обещава през лятото най-ниската заплата в обществения сектор да надхвърли 1100 долара. На един от последните си митинги Ердоган каза, че Турция се е превърнала в световна сила по производство, заетост и износ.

"Когато военният конфликт между Русия и Украйна прерасна в глобална криза, ние взехме различна позиция както в дипломатически, така и в икономически аспект. Наред с успехите, които постигнахме в енергетиката, промишлеността, износа и заетостта, успяхме да променим световните събития в наша полза", каза Ердоган.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, разпространяването на дълбоки фалшификации и видеозаписи във връзка с изборите. Ако искате да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за продължаване на сътрудничеството и дружбата с вас", написа Кълъчдароглу в акаунта си в Twitter. 

"Това са избори за възстановяване на нашата демокрация. Ние ще донесем мир в тази страна, аз ще донеса братство в тази страна", заявява Кълъчдароглу пред симпатизантите си.

Министърът на вътрешните работи, обаче обвини Вашингтон за намеса в изборите. Сюлейман Сойлу дори каза, че лично президентът на САЩ Джо Байдън стои зад всички действия срещу Турция.

Повод за това поредно негово обвинение е оттеглянето от кампанията на единия от кандидатите, което се смята, че е в полза на опозицията. На 14 май около 64 милиона турски граждани, както в страната, така и в чужбина, ще могат да гласуват за 13-ия президент на Турция и 600 членове на парламента.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС