Ето как протичат у нас изключително важните избори в Турция

В турското консулство в Бургас е открита секция за вота

07.05.2023 | 18:53 Редактор: Тодор Петров

Неделя е последният ден, в който турските граждани могат да гласуват у нас за предстоящите парламентарни и президентски избори в южната ни съседка. След приключване на гласуването бюлетините ще бъдат закарани в Турция с дипломатически куриери. Урните ще бъдат разпечатани в 17:00 ч. на 14 май, след края на гласуването в цяла Турция.

В турското консулство в Бургас е открита секция за вота в Турция. Избори тук се организират за шести път, а интересът расте. Камелия Василева живее в Крайморие. Тя е с двойно гражданство - българско и турско.

"Като всеки гражданин смятам, че съм длъжна да изявя своя глас. Най-вече се надявам на мир и спокоен живот", сподели тя.

Сред турските граждани имаше и такива, които гласуват в България за избори в Турция за първи път. Турските граждани, които живеят извън страната, могат да гласуват в 73 страни, където са разкрити общо 151 изборни секции. 

В България освен в консулството в Бургас, има открити избори секции в консулството в Пловдив и посолството в София. Може да се гласува и на граничните пунктове на "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". 

В страната са регистрирани близо 7000 турски избиратели. В Турция имащите право на глас са почти 61 милиона. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
СЛАВА НА ЕРДОГАН!ПОБЕДА КОМШУ!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 11 месеца
Дано диктаторът да падне от власт. Сигнализирай за неуместен коментар