Кой печели и кой губи от управлението на Ердоган в Турция

Управлението на турския президент се свързва с бума в строителството, но и медийна цензура

07.05.2023 | 15:56 Редактор: Юлиан Христов
Кой печели и кой губи от управлението на Ердоган в Турция

Двадесетгодишното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция доведе до просперитет на някои слоеве, а други - до страдания, в силно поляризираната страна.

Дирекцията по религиозните въпроси, или Дианет, се превърна в могъща сила при Ердоган, благочестив мюсюлманин, чиято партия с ислямски корени подложи на изпитание светските основи на постосманска Турция, пише АФП. Дианет има собствен телевизионен канал, който използва, за да участва в политически дебати, и се радва на бюджет, сравним с този на средностатистическо министерство.

Ердоган положи началото строителен бум, който стимулира растежа, но също така създаде противоречиви връзки между правителствените служители и спечелилите големи държавни поръчки. Строителният бум предложи модерни домове на милиони, а древни градове получиха нов облик с високи сгради.

В същото време, някога оживената независима медийна сцена на Турция, на която дипломатите се възхищаваха като израз на плурализъм, постепенно изчезна при управлението на Ердоган. Анализаторите изчисляват, че 90 процента от медиите в Турция са съюзници на правителството.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС