Зеленски одобри правна реформа за бързо присъединяване на Украйна в ЕС

Трябва да осигурим система, която да гарантира правосъдието и върховенството на закона в нашата страна, категоричен е президентът

12.05.2023 | 12:51 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски одобри правна реформа за бързо присъединяване на Украйна в ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е одобрил план за реформа на наказателната и правоприлагащата система, което е ключов елемент от плановете за бързо присъединяване към Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Украйна, която се бори за отблъскване на руската инвазия, официално подаде молба за присъединяване към 27-членния алианс. ЕС смята, че овладяването на широкоразпространената корупция, подобряването на законодателството и съдебната система са ключови елементи за интеграцията на бившата съветска република в западните организации.

"Трябва да осигурим система, която да гарантира правосъдието и върховенството на закона в нашата страна, съвместима с целта ни за бързо присъединяване към ЕС", каза Зеленски в своето традиционно вечерно видеообръщение.

По думите му промените ще бъдат част от нов обществен договор, който да гарантира, че хората се чувстват сигурни и защитени. "Доверието в държавата се основава на доверието в тези, които действат от нейно име. Правоприлагащите органи и прокуратурата са ключови за това, както и всички, които работят в държавния апарат", каза той.

Зеленски уточни, че работата по правната реформа ще продължи до 2027 г. Разглеждането на молбите за членство в ЕС обикновено отнема години, за да завърши сложният процес на привеждане на законите и разпоредбите на страната кандидатка в съответствие с тези на блока. Зеленски, обаче, иска процесът да бъде ускорен, като преговорите за членство да започнат още тази година, припомня БТА.

Администрацията на украинския президент вече внесе промени в законодателството и въведе мерки за укрепване на ключови институции като част от усилията за осигуряване на финансиране от институции като Международния валутен фонд.

Снимка: Bloomberg.com