Полша се закани: Ще имаме най-мощната армия в Европа, Русия да не смее да ни нападне

"Това е много реалистична перспектива и ще се случи скоро", каза Мариуш Блашчак

10.05.2023 | 18:20 Редактор: Михаела Димитрова
Полша се закани: Ще имаме най-мощната армия в Европа, Русия да не смее да ни нападне

Полската армия ще е най-мощната в Европа до две години. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак, цитиран от TVP Info.

"Искаме да създадем толкова силна полска армия, че Русия да не се реши да нападне страната ни", заяви ръководителят на полското военно ведомство.

"Полската армия става по-силна, нашите съюзници го забелязват, но статутът на страната ни, международната позиция на Полша също се повишава", отбеляза още Блашчак.

През следващите седмици в Полша ще започне обучение на пилоти за хеликоптерите Apache, които се очаква да пристигнат в началото на следващата година от САЩ. По-късно този месец в Полша ще бъдат доставени още системни HIMARS, поръчани през 2019 г.

Хеликоптерите Apache ще си съдействат с танковете Abrams, които ще бъдат част от оборудването на полската армия. Мариуш Блашчак подчерта, че американците изпращат оборудване за Полша от собствените си резерви.

"Става въпрос за затварянето на Брестската порта, т.е. частта от територията, която исторически е била използвана от руснаците за нападение над Полша. Такава бариера, състояща се от войници на полската армия, оборудвани с Abrams и Apache, т.е. много модерни и ефективни танкове и хеликоптери, ще бъде непроницаема", уверен е Блашчак, цитиран от "Фокус".

"Най-силната армия в света е армията на САЩ, но наистина можем да кажем, че ще имаме втората най-силна армия на НАТО. Това е много реалистична перспектива и ще се случи скоро", категоричен е министърът на отбраната.

Снимка: БГНЕС


4
0 rate up comment rate down comment 0
Осата
преди 11 месеца
Сталин им изтрепа цялата армия ,Путин ще им изтрепи цялата страна. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Истинският
преди 11 месеца
Гладна кокошка просо санува Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
СТЕФКА С ГОЛЕМИЯ КЛИ
преди 11 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 1
Мълчи
преди 1 година