Столтенберг: Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО

Алиансът описва нови стратегии за производство на повече войски

10.05.2023 | 17:10 Редактор: Михаела Димитрова
Столтенберг: Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО

Ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО. Това каза по време на заседание на Военния комитет генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Срещата събира началниците на отбраната на съюзниците и техния поканен колега от Швеция. Генералният секретар благодари на военните лидери на НАТО за работата им по трансформирането на Алианса през последното десетилетие и гарантирането, че той е добре подготвен за "нова ера на колективна отбрана", се съобщава в уебсайта на НАТО, цитиран от "Труд". След започването на войната в Украйна през февруари 2022 г. Алиансът активира всички свои отбранителни планове, постави 40 000 войници под командването си, подкрепени от значителна въздушна и морска мощ, и укрепи предната си отбрана.

Военните власти разработват и регионални планове. Те описват как НАТО ще се защитава срещу двете заплахи, добавени в Стратегическата концепция и военната му стратегия: Русия и терористични групи. Регионалните планове изискват нов модел на силите на НАТО, за да се произведат повече войски във висока степен на готовност в целия Алианс, както и нова структура на силите за определяне на броя и видовете оборудване и организации, необходими за провеждане на операции.

Генералният секретар очерта някои от основните приоритети за срещата на върха във Вилнюс през юли за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО. Те включват подкрепа за нови регионални отбранителни планове, заедно с амбициозен нов обещание за инвестиции в отбраната и нов план за действие за отбранително производство.

"Имаме нужда от тези инвестиции и производствен капацитет сега и в дългосрочен план. Движим се в правилната посока, но не толкова бързо, колкото изисква опасният свят, в който живеем", заяви Столтенберг.

Снимка: Bloomberg.com