Дронове атакуваха руска военна база, Федерацията праща в затвора свои войници

Млад наборник се самоубил, не искал да воюва срещу Украйна

10.05.2023 | 16:21 Редактор: Петя Кръстева
Дронове атакуваха руска военна база, Федерацията праща в затвора свои войници

По официални данни два безпилотни самолета са атакували военна база в руската Воронежка област, намираща се недалеч от Украйна, съобщи ДПА.

Нападението е било отблъснато, съобщи губернаторът Александър Гусев в канала си в Telegram. "Единият дрон се отклони от курса в резултат на противовъздушния обстрел и се разби, а другият беше унищожен от обстрел", уточни той.

Над 10 руски войници са били ранени при нападението, съобщават местните медии. Според независимия новинарски сайт "Астра" целта на нападението е бил военният полигон Погоново югозападно от Воронеж.

Каналът "База" в Telegram съобщава за 14 ранени руски войници. За момента няма официално потвърждение на тези цифри.

Междувременно двама войници от Камчатския край, в Далечния изток на Русия, са осъдени на две и половина години затвор заради това, че са отказали да участват в боевете в Украйна, съобщи правозащитната организация "О Ве Де-Инфо", цитирана от Ройтерс. Миналата година руският президент Владимир Путин внесе промени в Наказателния кодекс, според които подобни нарушения се наказват с до три години затвор, уточнява агенцията.

Мъжете все още не са изпратени в затвора и имат право да обжалват съдебното решение. През февруари 20-годишен наборен войник от района на Северен Урал се обеси във военната база край Москва, в която е служел, след като отказа да отиде в Украйна, припомнят от "О Ве Де-Инфо".

"Не искам да се подчинявам на хора, които не вдъхват нищо друго освен страх и отвращение", написа в предсмъртно писмо войникът Сергей Гридин, цитирано от БТА.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Случайно прочел
преди 11 месеца
Ако беше загинал с оръжие в ръка ,щеше да е герой! Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 19
А милиони укри
преди 11 месеца
се разбягаха по цяла Европа от нацистка мобилизация! Но по важно е да акцентираме, че двама руси отказали мобилизацията... Сигнализирай за неуместен коментар