Дъщерята на сръбска волейболна легенда е сред жертвите в Белград

Драган Кобилски е бивш сръбски волейболист и настоящ треньор

08.05.2023 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Дъщерята на сръбска волейболна легенда е сред жертвите в Белград

Дъщерята на Драган Кобилски е жертвала себе си заради живота на други деца при нападението в Сърбия

Ема, 14-годишната дъщеря на Драган Кобилски, треньор на волейболния отбор "Жалау", убита при трагичното нападение в училище в Белград, беше погребана в събота, 6 май, на централното гробище в столицата на Сърбия, на церемония, в която участваха стотици хора. 

Миналата сряда 14-годишен ученик извърши шокиращо нападение в частно училище в Белград. Той уби 9 души с 9 мм пистолет. Той простреля пазача, ученичката, след което влезе в класна стая и започна да стреля. Една от жертвите на нападението е дъщерята на Драган Кобилски.

Присъстващият на панихидата епископ Иларион, викарий на патриарх Порфирий произнесе емоционално слово, в което обсъди тревожните обстоятелства, при които се е случило събитието. 

Според него дъщерята на треньора на Жалау е била главният герой на впечатляващ акт на смелост - тя се изправила пред куршумите, точно когато нападателят се готвел да открие огън. По този начин е можело да бъдат спасени няколко деца, пише сръбският всекидневник "Светкавица".

"Изключително трудно ми е да говоря днес. От тази мъка и болка се молим Бог да даде сили на родителите, да продължат да живеят за Ема. Тя е войник и герой на Христос и неслучайно най-добрите падат, за да продължим да живеем заради тяхната саможертва. Трябва да се молим и за момчето и неговата нещастна душа. Ема застана на пътя на злото, което беше у това нещастно момче, и каза: "Защо правиш това? Спри се!" И спечели време за спасяването на няколко деца. Когато се срещнем на другия свят, ще ѝ благодарим, че ни пази", каза владиката, според Libertatea, цитиран от "Труд".

Роден на 9 август 1971 г., Драган Кобилски е бивш сръбски волейболист, настоящ треньор. Играл е за "Партизан" (Белград) (1994-1997), "Рен" (Франция, 1997-2001), "Будучност" (Подгорица) (Черна гора, 2001-2003), ГФК "Аячо" (Франция, 2003-2004, 2006-2008), "Спейсерс" (Франция, 2004- 2006). От 2008 г. е треньор.

Той е тренирал отбори от Сърбия, включително съперниците "Партизан" и "Цървена звезда", както и словенския клуб "Волей" (Любляна). През август 2022 г. той пристигна в "Жалау". Двукратен шампион на Сърбия с "Цървена звезда" (2015, 2016), бил е и помощник треньор на сръбския национален отбор.

Снимка: БГНЕС