САЩ са поискали от Турция да изпрати ракетни комплекси на Украйна 

Анкара отказала с мотива, че това предложение накърнява турския суверенитет

07.05.2023 | 17:15 Редактор: Юлиан Христов
САЩ са поискали от Турция да изпрати ракетни комплекси на Украйна 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил в интервю за телевизионния канал Habertürk, че Съединените американски щати са поискали от Анкара да изпрати своите зенитно-ракетни системи С-400 в Украйна, но Турция е отказала, съобщава Anadolu Agency. 
 
Анкара е отказала това предложение. САЩ са предложили на Турция да предостави контрола върху системата на САЩ или друга държава, включително Украйна, в опита си да се с Русия, е заявил Мевлют Чавушоглу. 


 
"САЩ ни помолиха да изпратим С-400 в Украйна и ние казахме "не", е заявил той, обяснявайки, че тези предложения са неприемливи, тъй като имат за цел да накърнят турския суверенитет. 
 
Турски официални лица многократно са заявявали, че страната е закупила С-400 като въпрос на националната сигурност и никоя друга страна няма право да се намесва в това, съобщават от агенцията. 
 
През 2017 г. страната е опитвала да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ, но опитите са се оказали напразни. Тогава Турция е подписала договор с Русия за придобиване на най-съвременната система С-400


 
Запитан за връщане към програмата F-35, Чавушоглу е заявил, че Анкара не иска да се върне към програмата, а по-скоро иска обратно от Вашингтон парите, които е платила за изтребители, преди да бъде изключена от програмата, докато въпросните самолети никога не са били доставени. 

Анкара сега "произвежда наши собствени национални бойни самолети", е обяснил той, добавяйки, че Турция също иска да подобри връзките със САЩ и че са създадени необходимите механизми за тази цел, съобщава "Фокус". "Но Tурция също иска да закупи самолети F-16 и комплекти за модернизация от САЩ", е добавил министърът, като е споменал, че искането не се движи толкова бързо във Вашингтон, колкото би трябвало. 

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Гадните ислямисти ще бъдат изметени от властта в Турция на предстоящите избори на 14 май, и всичките им безумия ще бъдат премахнати. Русия не е дала на Турция все още работеща система С-400, но за това ислямистите мълчат. Заради тези глупави съветски ракети Турция беше извадена от програмата за F-35 и реално това е предателство към националните интереси на Турция, но и за това ислямистите мълчат. Сигнализирай за неуместен коментар