Взривиха колата на руски писател, поддръжник на Путин, шофьорът му е мъртъв

Лекари се борят за живота на Захар Прилепн

06.05.2023 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева
Взривиха колата на руски писател, поддръжник на Путин, шофьорът му е мъртъв

Известният руски писател, общественик и поддръжник на войната в Украйна Захар Прилепн, е настанен в болница, след като по-рано днес срещу него беше извършено покушение. Състоянието му се оценява като тежко. Шофьорът и охранител на Прилепин е загинал. Има задържан във връзка с нападението.  

Захар Прилепин се е връщал с автомобила си Ауди Q7 от командировка в Донбас. С него е пътувала и дъщеря му. Около 11:00ч. московско време е пристигнал в селището Пионерское в Нижегородска област, където е служил като войник. Взривното устройство е било задействано дистанционно, след като дъщерята на Прилепин е слязла от колата. По предварителна информация то е било закрепено за дъното на автомобила, а мощността му е била повече от 2 кг тротилов еквивалент. Следственият комитет квалифицира нападението като терористичен атентат. Отговорност пое създаденото миналата година на окупираните територии партизанско движение "Атеш", в което участват украинци и кримски татари, информира БНР. 

По информация на руските медии задържаният е роден през 1993г. в Донецка област. Неотдавна се е регистрирал в Нижегородска област. Фамилията му е Пермяков. Полицията издирва негов съучастник. Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини за атентата Съединените щати и Великобритания. По думите ѝ “Вашингтон и НАТО-вците са отгледали още една международна терористична клетка - киевския режим”. Според ръководителя на така наречената Донецка народна република Денис Пушилин, няма никакво съмнение, че зад покушението стои Киев. Ще припомня, че от 2016 до 2018г. Захар Прилепин воюва в Донбас на страната на проруските сепаратисти.

Захар Прилепин е съпредседател на обединената партия "Справедлива Русия - за истината". След атентата срещу него Следственият комитет образува наказателно производство. 

Прилепин (47 г.), един от най-известните писатели в Русия, се присъедини към проруските сепаратисти в източната част на Украйна през 2014 г. и се би на тяхна страна, посочва АФП. Ветеран от войната в Чечения, той редовно е ходил в Източна Украйна и е явен поддръжник на руския президент Владимир Путин и на неговата офанзива през февруари 2022 г.

Инцидентът идва след поредица от очевидни атаки и саботажи на руска територия, понякога далеч от фронта.

Снимка: БГНЕС