След мощното земетресение в петък: Около 55 вторични труса регистрираха в Япония

Най-малко един човек е загинал и 23 бяха ранени при бедствието

06.05.2023 | 08:55 Редактор: Юлиан Христов
След мощното земетресение в петък: Около 55 вторични труса регистрираха в Япония

Вторични трусове разтърсиха Япония ден след като мощно земетресение доведе до смъртта на най-малко един човек, като официални лица оценяват щетите в събота от трусовете, които разрушиха няколко сгради.

Земетресението с магнитуд 6,5 удари централния регион Ишикава в петък на дълбочина от 12 километра, според Японската метеорологична агенция.

Около 55 вторични труса, някои от които силни, са възникнали до събота сутринта, събщават от агенцията. Допълнителна опасност представляват и проливни дъждове, които може да предизвикат свлачища в района.

Най-малко 23 души са били ранени, съобщи в събота японската агенция за управление на бедствия.

"Нашият персонал е навън и проверява щетите от земетресението", каза служител от Сузу в префектура Ишикава, най-силно засегнатия град, пред АФП.

Двама души, хванати в капан в разрушени сгради, са били спасени, каза той, а около 50 души са се преместили в евакуационни центрове, създадени в училищата и кметството.

Телевизионни кадри показват магазин за хранителни стоки, осеян със счупени бутилки от вино и други продукти, паднали от рафтовете, съобщава БГНЕС.

Някои жители бяха видени да разчистват развалините под дъжда, след като дървените им къщи бяха частично разрушени.

„Помолих дърводелец за импровизирана поправка на къщата и сега къщата е покрита със син брезент, за да я предпази от дъждовна вода“, каза един мъж пред обществената телевизия NHK.

Земетресението регистрира горна шеста степен по японската сеизмична скала Шиндо, която достига до максимум седем.

Земетресенията са често срещани в Япония, която се намира на тихоокеанския „огнен пръстен“, дъга на интензивна сеизмична активност, която се простира през Югоизточна Азия и през тихоокеанския басейн.

Снимка: БГНЕС