Цената на златото се повиши с 30% тази седмица

Ценният метал повиши стойността си поради нервността около банките в САЩ

05.05.2023 | 12:30 Редактор: Юлиан Христов
Цената на златото се повиши с 30% тази седмица

Златото се насочи към най-големия си седмичен ръст от средата на март, тъй като подновените притеснения за банковия сектор в САЩ подхраниха залаганията, че Федералният резерв може да трябва да намали лихвите по-рано от очакваното.

Кюлчетата бяха стабилни в петък и се повишиха с около 3% тази седмица. Ценният метал се повиши от началото на март поради спада на доходността на държавните облигации и нервността около банките и застоя на тавана на дълга на САЩ. Златото се изкачи до едногодишен връх в четвъртък и е в обсега на рекорда, поставен през 2020 г.

Основният фокус в момента е задълбочаващият се крах в регионалните банки в САЩ и какво означава това за лихвените проценти. Има очаквания, че Фед може да трябва да започне да намалява разходите по заеми до юли в отговор на затягането на кредитните условия. По-ниските лихви са в подкрепа на благородния метал, който не предлага лихва.

Противопоставянето за тавана на дълга, което може да има катастрофални последици, ако не бъде решено, повиши лихвите по краткосрочните съкровищни бонове, като ги тласна над доходността на 10-годишните с най-много от поне три десетилетия. Стръмното обръщане на кривата влошава опасенията за рецесия и повишава привлекателността на активите-убежища.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay