4-дневната работна седмица - предимства и недостатъци

В някои държави тя вече е въведена експериментално

03.05.2023 | 21:25 Редактор: Юлиан Христов
4-дневната работна седмица - предимства и недостатъци

Мнозина мечтаят за четиридневна работна седмица, с която в някои държави вече се експериментира. Кои са нейните плюсове и минуси?

Първо трябва да се направи едно разграничение, тъй като става дума за два модела на четиридневната работна седмица. При първия 40-те часа на работната седмица се разпределят в четири, а не в пет дни, като в четирите се работи по десет часа. Този модел се прилага в Белгия и работещите сами решават дали да изпълнят ангажиментите си за пет или за четири дни - работното им време за седмицата остава непроменено.

Вторият модел изглежда по-различно и се базира на принципа 100-80-100, т.е. 100 процента работа за 80 процента от времето при 100 процента заплата. Такива експерименти са направени в няколко европейски държави през последните години. Една от тях е Исландия, а Испания и Франция предвиждат да опитат схемата през тази година. В световен мащаб моделът е изпробван и в Нова Зеландия, Япония и САЩ. Но какви са плюсовете и минусите на четиридневната работна седмица?

Както показва публикувано през 2023-а година британско проучване, заетите са били по-малко стресирани и са били подложени на по-нисък риск от бърнаут. Констатиран е и спад в тревожността, в умората или в проблемите със съня. Участвалите в проучването 61 фирми с общо почти 3000 служители са заявили, че биха искали да наложат трайно четиридневната работна седмица - най-вече защото благодарение на нея работещите се чувстват по-добре, пише DW.

Освен това служителите боледували по-рядко. Според трудовия психолог Хана Шаде от Института за изследване на труда "Лайбниц" това се обяснява с наличието на достатъчно време за почивка и намаленото натоварване.

Британското проучване разкрива и, че ако се работи четири дни в седмицата, мъжете поемат повече ангажименти у дома - грижат се за децата или за нуждаещи се от това роднини. 

Икономистът Бернд Фитценбергер обаче е на мнението, че по-интензивната работа за по-кратко време може да бъде недостатък на модела, защото може да доведе до по-голям стрес.

Германия загриженост по отношение на конкурентоспособността в промишлеността се проявява най-вече от страна на Партията на свободните демократи. Председателят на парламентарната група на партията Кристиан Дюр заяви: "В контекста на острия недостиг на квалифицирана работна ръка предложението за четиридневна работна седмица е неразбираемо". Той е убеден, че намаленото работно време няма да укрепи, а ще навреди на конкурентоспособността на Германия.

Повече по темата четете в DW.

Снимка: Pixabay