fallback

"Чухме изстрели, после викове": 9 трупа в сръбско училище заради двойка по история

Тридневен траур е обявен в Сърбия

03.05.2023 | 18:41 Автор: Елеонора Танева

Стрелецът от училището в Сърбия - 14-годишният Коста, е арестуван заедно с баща си. Оръжието, с което са убити осем ученика и един охранител, е на родителя.

Кървавата драма се разигра тази сутрин в основното училище "Владислав Рибникар" в столицата Белград. Коста Кечманович e открил огъня първо по учителя си по история, след което започнал да произвежда изстрели хаотично. Причината - написал му двойка. Според полицията тийнейджърът е планирал нападението.

Децата от класа разказват, че стрелецът бил тих, скромен и добър ученик. Той скоро бил постъпил в училището. Сръбски медии пишат, че тийнейджърът е бил под въздействието на наркотици.

"Чухме изстрели... някой стреля три пъти. После чувахме викове, че има убити, че има ранени", сподели ученичка.

Министърът на образованието, на здравеопазването и шефът на полицията в Белград дадоха пресконференция, която започна си минута мълчание.

"Това е най-тежката трагедия в Сърбия и образователната система в най-новата ни история - ужасът, който се разигра в училището "Владислав Рибникар". Осем деца и охранител изгубиха живота си, четирима пациенти - трима ученици и учител, са приети в болница с огнестрелни рани", каза образователният министър Бранко Ружич.  

В социалните мрежи бяха разпространени кадри от извеждането на арестувания от училището. Във всички училища в Белград денят бе обявен за неучебен, а 5,6 и 7 май в цяла Сърбия е обявен траур.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич, в което изразява съболезнования за трагедията, отнела девет живота. 

"Подобни инциденти, при които деца губят живота си без време и без причина, не могат и не бива да ни оставят безучастни", подчертава държавният глава. Румен Радев изразява съпричастност от името на българския народ и от свое име, като пожелава бързо възстановяване на пострадалите при трагичния инцидент.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Свят
fallback