Историческа крачка за ЕК: Ще бори с корупцията с по-строги правила

Предложената нова рамка за санкции ще трябва да бъде обсъдена и приета от Съвета

03.05.2023 | 17:16 Редактор: Михаела Димитрова
Историческа крачка за ЕК: Ще бори с корупцията с по-строги правила

Европейската комисия реши да предприеме действия за борба с корупцията в ЕС и по света, като по този начин смята да изпълни ангажимента, поет от председателя Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Съюза през 2022 г.

ЕК има намерения да засили действията си, като стъпи върху вече въведените мерки, ускори усилията за интегрирането на мерки за предотвратяване на корупцията в структурата на политиките и програмите на ЕС и като подкрепя активно работата на държавите членки за въвеждане на силни политики и законодателство за борба с корупцията.

Представените в сряда мерки включват нови и по-строги правила за криминализиране на корупционните престъпления. ЕК подкрепи и предложение за създаване на специален режим на санкции по линия на общата външна политика и политика на сигурност, насочен срещу тежката корупция в световен мащаб.

Предложена е и нова директива, с която се цели да се модернизира съществуващата правна рамка на ЕС за борба с корупцията чрез повече осведоменост, отговорност за публичния сектор, създаване на специализирани органи за борба с корупцията.

Сред предложенията са и правен акт за всички корупционни престъпления и свързаните с тях санкции, осигуряване на ефективни разследвания и на наказателно преследване на корупцията, разширяване на инструментариума от санкции на ОВППС с цел включване на тежката корупция.

Преди да може да се превърне в законодателен акт на ЕС, предложената директива относно борбата с корупцията ще трябва да бъде договорена и приета от Европейския парламент и Съвета. Предложената нова рамка за санкции по линия на ОВППС, насочени срещу корупцията, ще трябва да бъде обсъдена и приета от Съвета.

Снимка: БГНЕС