ФСБ: В булчински рокли от България са скрити експлозивите за атентата в Крим (+ВИДЕО)

Идентични експлозиви са използвани при взрива на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 г.

03.05.2023 | 12:32 Редактор: Елеонора Танева

Каналът за доставка на експлозиви, с които е бил подготвян терористичен акт в Крим, е бил от от България към Русия през Турция и Грузия. Това съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, цитирани от ТАСС. 

Те са били замаскирани като "битови електрически печки". Експлозивите били британски, доставени на украинското военно разузнаване. 

Според ФСБ украинската гражданка Марина Матущак е била в България и е организирала изпращането за Русия на електрически печки с компоненти на взривни устройства. Впоследствие украинците Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предали на Д. Петранов, който е с двойно гражданство - на Украйна и България. 

"След доставката на електрическите печки с автомобили на територията на Русия, по-нататъшното им транспортиране до местата за подготовка на терористични актове се извършвало чрез транспортните компании SDEK и "Возовоз", имащи търговски проекти с българска компания, ръководена от М. Матущак", отбелязват във ФСБ. 

Установено е, че идентични експлозиви са използвани при взрива на жп линия в Крим на 23 февруари 2023 г.

Във видео, разпространено от ФСБ, една от жените, използвани за контрабанда на експлозиви, казва, че е очаквала 15 булчински рокли от България от бизнес партньор, но заедно с тях е получила два електрически котлона, които уж са ѝ били изпратени по погрешка. По-късно от ФСБ са открили експлозиви и компоненти на взривни устройства в електрически печки.

Снимка: Кадър Youtube