Захарова: Неприятелски подход на Молдова към Русия, демонстрира двойни стандарти

"Москва очаква с нетърпение втория тур на изборите в Гагаузия", каза говорителят на руското външно министерство

02.05.2023 | 18:04 Редактор: Вяра Димова
Захарова: Неприятелски подход на Молдова към Русия, демонстрира двойни стандарти

Москва заяви, че Молдова за пореден път е предприела "неприятелски подход" към Русия, демонстрирайки склонност към "двойни стандарти", като е възпрепятствала участието на руски наблюдатели в изборите за губернатор в Гагаузкия автономен район, предадоха държавните медии на страната.

"Руски представители винаги са участвали в наблюдението на изборите за ръководител на тази област. За съжаление, този път на руското посолство в Молдова не беше предоставена такава възможност, за разлика от служителите на дипломатическите мисии на редица други държави", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Въпреки че поканата на международни наблюдатели на национални и местни избори в страната е въпрос на вътрешни работи, Захарова посочи, че Молдова се е ангажирала "да се стреми да улесни достъпа на международни наблюдатели до изборни процеси, провеждани на по-ниско от национално ниво, до общинско (местно) ниво".

През февруари миналата година молдовският външен министър Нику Попеску заяви в интервю за местни медии, че страната ще започне да денонсира споразуменията с ОНД поради "целта на Кишинев за европейска интеграция", като по този начин ще преустанови участието си в организацията.

"Подобен ангажимент се съдържа в Копенхагенския документ на ОССЕ от 1990 г., който многократно е потвърждаван в последващи решения. По този начин Кишинев за пореден път показа неприятелски подход към Русия, демонстрирайки склонността си към двойни стандарти", добави Захарова, цитирана от БГНЕС.

Тя заяви, че Москва очаква с нетърпение втория тур на изборите в Гагаузия и се надява, че на избирателите ще бъде дадена "възможност истински да изразят волята си".

Снимка: БГНЕС