Медведев: Молдова е продадена на Румъния, нека хората сами решат какви са

"Молдовските власти трябва да уважават суверенитета на Приднестровието", каза зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия

28.04.2023 | 13:08 Редактор: Искра Ангелова
Медведев: Молдова е продадена на Румъния, нека хората сами решат какви са

Нека жителите на Молдова сами решават какви са - молдовци или румънци, тогава обаче молдовските власти ще трябва да уважават суверенитета на Приднестровието, написа в своя канал в Telegram заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Той коментира изявлението на молдовския премиер Дорин Речан за това, че молдовските власти няма да разрешат Молдова да бъде посетена от руския президент Владимир Путин. Медведев отбеляза, че "вече не съществува такава държава".

"Местните началници са я продали на Румъния, ставайки предатели на родината си. И с тях няма смисъл да говорим за нищо. Нека народът се занимава с тях. Нека да решат най-накрая какви са - молдовци или румънци", добави той, цитиран от БТА.

"Разбира се, при условие, че всякакви "Речани" и "Санду" ще уважават суверенитета на Приднестровието", уточни още Медведев.

Непризнатата Приднестровска молдовска република беше провъзгласена на 2 септември 1990 г. на левия бряг на река Днестър, където живее преобладаващо рускоезично население, посочва ТАСС.

Снимка: БГНЕС