СЗО бие тревога: Здравна катастрофа грози Судан, може да плъзнат холера и малария

Oколо 4 милиона болни или бременни жени и 50 000 деца страдат от остро недохранване

01.05.2023 | 17:30 Редактор: Петя Кръстева
СЗО бие тревога: Здравна катастрофа грози Судан, може да плъзнат холера и малария

Здравният сектор на Судан, който и без това е в затруднено положение, е изправен пред риска от "катастрофа", след като повече от две седмици тежки боеве разтърсиха бедната страна, предупреждава служител на Световната здравна организация към ООН.

Още преди избухването на смъртоносния конфликт на 15 април "здравната система в Судан беше изправена пред множество кризи и беше изключително нестабилна", заяви пред АФП Ахмед ал-Мандари, регионален директор на СЗО за Източното Средиземноморие.

Сега, когато болниците са бомбардирани, лекарствата са на изчерпване, а много лекари бягат от страната, "това е катастрофа във всеки смисъл на думата", каза той и предупреди за нарастващата заплаха от холера, малария и други болести.

Сраженията, които се водят в Судан, изправят суданските въоръжени сили, ръководени от Абдел Фатах ал Бурхан, срещу мощните паравоенни сили за бърза подкрепа на неговия заместник и съперник Мохамед Хамдан Дагло.

По официални данни са убити повече от 500 души, а близо 5000 са ранени, но опасенията са, че реалните жертви са много повече.

Само 16% от болниците в Хартум вече функционират пълноценно, казва Мандари, и има "истински недостиг на медицински персонал, особено на специализиран медицински персонал, например в областта на хирургията и анестезията".

Сред най-уязвимите са около 4 милиона болни или бременни жени и 50 000 деца, страдащи от остро недохранване, които вече няма да получават жизненоважни грижи, каза Мандари.

"Има приблизително три милиона жени или момичета, които са изложени на различни видове насилие, основано на пола", включително сексуално насилие, каза той и добави, че децата са изправени пред "психологически натиск" от конфликта и разселването.

Маларията е ендемична в Судан и може да се разпространи, когато започне дъждовният сезон през следващите седмици, каза той, като предупреди и за опасността от избухване на холера, тъй като чистата вода става все по-оскъдна.

Хуманитарната трагедия вероятно ще се задълбочи в страна, в която 16 милиона души - над една трета от населението - вече се нуждаят от помощ, за да се предпазят от глад. Миналата година Организацията на обединените нации изчисли, че на всеки трети суданец му се налага да върви повече от час, за да получи медицинска помощ, като по-малко от 30% от жизненоважните лекарства са налични.

До днес ООН беше преустановила работата си в Судан, след като петима хуманитарни работници бяха убити по време на боевете. Насилието принуди и хуманитарната организация "Лекари без граници" да прекрати почти всички свои дейности в Западен Дарфур - регион, който все още е белязан от войната, избухнала през 2003 г. и довела до смъртта на най-малко 300 000 души по данни на ООН, пише БГНЕС.

Здравната система на Судан се нуждае от "стотици милиони долари", за да се справи със ситуацията, която както предшества, така и е резултат от настоящата криза, каза той.

Тази година ООН се надяваше да събере около 1,7 млрд. долара за подпомагане на Судан, но бяха осигурени "само около 13%" от тази сума, каза служителят на СЗО.

Снимка: БГНЕС