Проф. Чуков: Конфликтът в Судан ще продължи месеци, бивши затворници влизат в политиката

Страната има много силно влияние върху спора между Египет и Етиопия за изграждането на язовир на Нил

29.04.2023 | 12:25 Редактор: Петя Кръстева
Проф. Чуков: Конфликтът в Судан ще продължи месеци, бивши затворници влизат в политиката

Конфликтът в Судан ще продължи седмици, дори месеци, докато се наместят новите пластове. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков.

"Най-специфично за Судан е неговото ключово геополитическо разположение. Той граничи с 9 държави. В същото време има и морска граница с Червено море, а от другата страна е Саудитска Арабия. Там се пресичат множество пътища, които са влияят върху държави, които са далеч по-важни и ключови за Европа и света", поясни арабистът.

Той даде пример, че Судан има много силно влияние върху спора между Египет и Етиопия за изграждането на язовир на Нил.

"Двамата генерали бяха партньори във властта. Сега обаче стана разместване на пластовете. Това, което е много обезпокоително, че бившият диктатор Омар ал-Башир е пуснат от затвора, където лежи от 2019 г. В момента други като него, които също са призовани пред Международния наказателен съд, са извън затвора. Някои предполагат, че имат намерение отново да се включат в политическия живот. Става въпрос за едни много интересни игри на базата на значението на Судан като уж буферна зона", добави проф. Чуков, цитиран от "Фокус". 

"Судан е много сложен като структура - племенна, религиозна, етническа структура. Там по принцип религията е езотерична. Тя е тази, която пази спецификата на тази държава, така че да имате силна поляризация в обществото. От стабилността в Судан зависят Чад, Либия, Южен Судан, Етиопия. Неща, които ми се струват, че на този етап изглеждат много далечни като реална постижимост на стабилизация на ситуацията в Судан. Този тип държави очевидно се нуждаят от своеобразен тип двувластие", изтъкна арабистът.

Снимка: БГНЕС