Депортират жителите четири украински територии, ако откажат руско гражданство

Държавната измяна и тероризмът ще се наказват с доживотен затвор

29.04.2023 | 09:45 Редактор: Петя Кръстева
Депортират жителите четири украински територии, ако откажат руско гражданство

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който официално увеличи максималната присъда за държавна измяна на доживотен затвор, което е част от усилията за потискане на инакомислието от началото на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Указът беше публикуван на уебсайта на Кремъл. Законодателите вече гласуваха за увеличаване на най-дългите присъди за държавна измяна от 20 години на доживотен затвор. Законодателите одобриха също така увеличаване на максималната присъда за извършване на "терористичен акт" - дефиниран като деяние, което застрашава живота на хората и има за цел дестабилизирането на Русия - на 20 години, от 15 години в момента.

Лицата, признати за виновни за саботаж, също могат да отидат в затвора за 20 години, при 15 години досега, а тези, осъдени за "международен тероризъм", могат да получат доживотен затвор, при 12 години досега. В указа няма обяснение какво е "международен тероризъм".

Русия твърди, че подобни закони са необходими, за да се защити страната от проникване на украинските и западните разузнавателни служби.

Президентът Владимир Путин подписа указ, който дава възможност на хората, живеещи в контролираните от Москва части от Украйна, да получат руско гражданство, но пък тези, които откажат, или не легализират статута си, могат да бъдат депортирани, пише БТА. Указът, за който руските информационни агенции съобщиха днес, обхваща четири украински региона, които Русия едностранно обяви за свои и частично контролира: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Киев заяви многократно, че ще си върне и четирите области и обвинява Москва, че се опитва да накара украински граждани да приемат руско гражданство.

Снимка: БГНЕС