fallback

Зеленски: Ще изправим Путин пред Международния съд за геноцид

ПАСЕ прие резолюция, признаваща депортацията на украински деца като доказателство за това престъпление

28.04.2023 | 07:34 Автор: Елеонора Танева

Напредват глобалните усилия за изправяне на руския президент Владимир Путин пред Международния съд за геноцид. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. 

"Днес в Страсбург имаше важен политически резултат на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Приета е резолюция, признаваща, че депортирането на украинските деца от Русия е доказателство за геноцид. На практика това решение ще помогне значително на глобалните ни усилия да изправим Русия и нейните служители, включително и главата на терористичната държава, пред съда за геноцид и политика на геноцид срещу Украйна", обясни Зеленски.

По думите му депортацията на украинските деца е един от напълно обмислените елементи на опита на Русия да заличи идентичността на украинския народ, да унищожи същността на украинците.

"Това е умишлено престъпление на геноцид, извършено от руски официални лица. Ето как трябва да се квалифицира както политически, така и законно", настоя Зеленски.

Той уточни, че съпругата му Олена се е обърнала към ПАСЕ специално по въпроса за децата и семействата.

"Нашите парламентаристи и дипломати са свършили добра работа. На всички нива – официални и неформални, с държавни лидери, на парламентарно, правителствено, правоприлагащо ниво, в правната общност и в международните и междупарламентарни организации – ще продължим да работим за връщането на всички депортирани украински деца и за наказанието на Русия", категоричен беше Зеленски.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback