Атака в Херсон: Украински журналист е убит, италианският му колега е ранен

"Видях Богдан на земята, той не помръдваше", сподели Корадо Дзунино

27.04.2023 | 08:33 Редактор: Юлиан Христов
Атака в Херсон: Украински журналист е убит, италианският му колега е ранен

Украински журналист е бил застрелян от руски снайперисти в Южна Украйна, а негов италиански колега е бил ранен, съобщи "Гардиън".

"Нашият кореспондент Корадо Дзунино и неговият кореспондент Богдан Битик станаха жертви на засада близо до моста в Херсон от руски снайперисти в покрайнините на Херсон, Южна Украйна", съобщиха от италианското издание "Република".

"Битик за съжаление загина: той оставя след себе си съпругата си и един син. Корадо, който беше ранен в рамото, се намира в гражданската болница в Херсон", се казва още там.

Дзунино, който подробно е отразявал конфликта, заяви пред "Република", че е носил бронежилетка с надпис "преса", когато репортерите са били нападнати.

"Добре съм, имам рана в дясното рамо от куршума, който е улучил моя голям приятел Богдан", добави той. "Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, докато се измъкна от линията на огъня. Тичах, докато не се натъкнах на една цивилна кола. Бях целият в кръв, закараха ме в болницата в Херсон", разказа журналистът.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че неговото министерство и италианското посолство в Киев работят с украинските власти за връщането на Дзунино в Италия.

По данни на Международната федерация на журналистите от началото на инвазията в Украйна са убити най-малко 12 журналисти и медийни работници, а 18 са ранени. Повечето от тях са били украинци, съобщава БГНЕС. .

През май 2022 г. френският журналист Фредерик Леклерк-Имхоф, на 32 години, беше убит, след като бронираният евакуационен автомобил, в който пътуваше, беше улучен от шрапнел от руски снаряд в град Северодонецк в Източна Украйна.

Седмица след началото на войната Евгени Сакун, украински оператор на местния телевизионен канал Kyiv Liv, е убит при изстрелването на руска ракета по телевизионната кула в Киев на 1 март.

Около 10 дни по-късно Брент Рено, награждаван американски режисьор и журналист, който в миналото е работил за редица американски новинарски и медийни организации, включително HBO, NBC и "Ню Йорк таймс", е убит по време на репортаж в предградие на Киев.

Снимка: БГНЕС