Кулеба разкритикува НАТО: Спрете с оправданията, рискувате руската агресия да се повтори

Външният министър на Украйна смята, че липсва "политическа воля"

26.04.2023 | 22:35 Редактор: Петя Кръстева
Кулеба разкритикува НАТО: Спрете с оправданията, рискувате руската агресия да се повтори

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО в липса на "политическа воля" за бързо приемане на страната му в Алианса, предаде ДПА.

"Всичко е възможно, когато има политическа воля", каза министърът в интервю пред телевизия Си Ен Ен. Първият дипломат на Украйна даде за пример неотдавнашното приемане в НАТО на Финландия, което по думите му доскоро е било нещо немислимо.

"Докато Украйна остава извън НАТО, ще има риск от повтаряща се руска агресия срещу страната", отбеляза Кулеба.

В статия, публикувана от сп. "Форин Афеърс", министърът призова държавите членки на НАТО "да спрат с оправданията и да задвижат процеса".

Той припомни срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., на която на Украйна вече беше предоставена перспектива за присъединяване. На предстоящата среща на върха на пакта в литовската столица Вилнюс през юли Киев очаква да получи конкретни ангажименти за членството си във военния Алианс, пише БТА.

Засега обаче няма изработена точна времева рамка за присъединяването на Украйна към НАТО и подобна стъпка се смята за малко вероятна преди завършването на войната с Русия, посочва ДПА. Москва оправда нашествието си в Украйна, започнало преди повече от 14 месеца, с твърдението, че иска да предотврати влизането на съседката си в Северноатлантическия Алианс.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Надява се ако влезе на член 5 - защита от всички в НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
fred13@abv.bg
преди 1 година
Финландия не е била във Варшавския договор. Това е от огромно значение. То целия бой е за това искане за влизане в Нато ,,,, Но украинската върхушка още се прави на умрела лисица. Сигнализирай за неуместен коментар