Кремъл поема контрола над руските активи в западни енергийни компании

Песков: Не може да се говори за национализация

26.04.2023 | 16:58 Редактор: Петя Кръстева
Кремъл поема контрола над руските активи в западни енергийни компании

Руският президент Владимир Путин подписа указ, чрез който руската държава поема контрола над руските активи на енергийните компании Uniper (Германия) и Fortum (Финландия). Кремъл даде индикация, че няма да спре дотук, пише Ройтерс.

"Указът беше подписан в отговор на агресивните действия на неприятелски държави", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това са огледални действия на тези на Запада, който национализира руски активи, обясни още той.

Според Песков не може да се говори за национализация - мярката е временна и означава, че собствениците нямат право да взимат управленски решения за притежанията си. Целта е да бъде създаден фонд, който да компенсира за евентуалните загуби, които търпят руските компании от санкциите и замразеното имущество.

В Москва реагираха остро на заплахата от Г-7 за тотална забрана за внос на стоки от Русия, макар че много от тях са под строги санкции, посочва агенцията. Действията на руските власти са продиктувани именно от тази санкция и са предупреждение за предстоящ отговор на засилване на ограниченията от Запада.

През уикенда зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че Русия ще се откаже от "зърнената сделка" с Украйна в отговор на заплахата на Г-7.

По-рано през тази седмица от руската банка ВТБ препоръчаха на Москва да ускори приватизацията на големи държавни компании, с което да бъдат покрити нуждите в бюджета.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка, архив: БГНЕС