Кремъл отрича в Русия да се провежда нова вълна на мобилизация

"Честно казано, за първи път чувам за това", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков

21.04.2023 | 22:28 Редактор: Юлиан Христов
Кремъл отрича в Русия да се провежда нова вълна на мобилизация

Кремъл за пореден път отрече каквото и да е намерение на руските власти да започнат втора вълна на мобилизация, с цел изпращане на войници в Украйна. Отговорът идва след като се появиха статии да това, че руски студенти са призовани в армията, предаде Франс прес.

"В Кремъл не се обсъжда каквато и да било вълна на мобилизация. Честно казано, за първи път чувам за това", каза Песков и добави: "Какви призовки? Дори не знам за какво говорите", заяви пред медиите говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

През септември 2022 г. Кремъл обяви мобилизирането на стотици хиляди мъже на наборна възраст, за да подсили войските си в Украйна. Оттогава се разпространяват слухове за нова вълна на мобилизация, особено след като Владимир Путин миналата седмица подписа приет набързо закон, улесняващ призоваването на служба в армията, уточнява БТА.

Според този нов закон резервист вече може да получи призовка по електронен път, през портал на руските обществени служби или дори ако заповедта е предадена на трето лице. Преди това призовката трябваше да се връчва на ръка на мобилизираните, което позволи на много мъже да избягат от първата вълна през септември, по-специално като заминат в чужбина или се укрият при роднини, посочва АФП.

Снимка: БГНЕС