Politico: Вашингтон тихо се подготвя за евентуален провал на Въоръжените сили на Украйна

Служители в администрацията подчертават, че правят всичко възможно пролетната офанзива да бъде успешна

24.04.2023 | 22:48 Редактор: Вяра Димова
Politico: Вашингтон тихо се подготвя за евентуален провал на Въоръжените сили на Украйна

Във Вашингтон "тихомълком" се подготвят за евентуален провал на пролетната контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна – сценарий, който съюзниците на САЩ зад граница и критиците в страната ще използват, за да обвинят и Америка в провал, коментират в редакцията на изданието Politico.

"Постоянно предстоящата контраофанзива" има за цел отвоюване на завладяната от Русия през последната година територия на Украйна на изток и на юг. По оперативни причини обаче нито един високопоставен служител на Киев не разкрива подробности за плановете на ВСУ.

Публично екипът на президента на САЩ Джо Байдън предложи непоколебима подкрепа за Украйна, обещавайки да ѝ доставя оръжия и икономическа помощ "колкото е необходимо". Но ако предстоящият боен сезон донесе ограничени печалби, администрацията във Вашингтон се страхува да не бъде изправена пред  "двуглаво чудовище, което го атакува от ястребовия и гълъбовия край на политическия спектър".

Едната страна ще каже, че Украйна е щяла да постигне успех, ако администрацията във Вашингтон бе дала на Киев всичко, което поиска – като ракети с по-голям обсег, изтребители и повече системи за противовъздушна отбрана. Другата страна ще твърди, че Украйна е нямало как да може да принуди Русия да се изтегли изцяло от територията ѝ, предаде "Фокус".

Тези опасения дори не отчитат реакцията на съюзниците на Америка, главно в Европа, които може да възприемат мирните преговори между Украйна и Русия като по-привлекателна опция, ако Киев не успее да докаже, че "победата е зад ъгъла".

Служители в администрацията подчертават, че правят всичко възможно пролетната офанзива на ВСУ да бъде успешна.

"Почти изпълнихме исканията за това, което  каза, че е необходимо за контраофанзивата, тъй като през последните няколко месеца изпратихме оръжия и оборудване", заяви служител на администрацията, пожелал анонимност.

"Но вярата в стратегическата кауза е едно. Вярата в тактиката е друга – и зад затворени врати администрацията се тревожи какво може да постигне Украйна“, отбелязват от редакцията.

Снимка: БГНЕС